.

.

.

Ung og Freidig

Jazz-standardlåter på norsk

.

“Med det vakre albumet «Min Gylne Time» viser også duoen Ung og Freidig at jazz på norsk er sant.”

– Roald Helgheim, Dagsavisen.

.

.

Andreas Backer – vokal, arrangementer

Maren Selvaag – piano, arrangementer

med

Klaus Ellerhusen Holm – saksofoner/klarinetter

Adrian Fiskum Myhr – kontrabass

Per Oddvar Johansen – slagverk

+

Heidi Skjerve – vokal (gjest på Min Gylne Time)

Per Axel Prydz – oversettelser

.

Album utgitt 21. mai 2016.

………….

.

Ung og freidig er et prosjekt Backer lenge har ønsket å få gjennomført: å presentere norske oversettelser av amerikanske jazz-standardlåter i en moderne jazz- og improvisasjonsdrakt.

Opp igjennom årene har det blitt utgitt og presentert forbausende få norske oversettelser av tekstene i denne musikken – noe de involverte sterkt ønsker å gjøre noe med.

.

…………..

 Musikk med ensemblet:

.

“Men Nydelig”/But Beautiful

.

,.

..

Ung og freidig live.

“Ung og Freidig”/Young and Foolish

.

.

.

………………

.

Ung og Freidig MarenUng og Freidig Per OddvarUng og Freidig AndreasUng og Freidig AdrianUng og Freidig Klaus

.

.

Sagt om Min Gylne Time

.

Med det vakre albumet «Min Gylne Time» viser også duoen Ung og Freidig at jazz på norsk er sant. (…)

Første bod er å syngje med den stemme du har, og at det er gode omsetjingar/tekstar. Arrangert av Backer/Selvaag saman eller kvar for seg, får den eine etter den andre av kjende låtar eit nytt liv, med Maren Selvaag i nydeleg tonefølgje på piano. Frå «Men nydelig» (But Beautiful) til «Min Gylne Time» («My shining Hour», med Heidi Skjerve som gjest på «En klissvåt dag» («A Foggy Day») og «En annen gang» («Some Other Time»). Eit vår-album av jazz på norsk.”

– Roald Helgeim, Dagsavisen

.

…………….

.

Det er et sympatisk og etterlengtet prosjekt, norskspråklig jazz er etter hvert sjeldnere enn snø på julaften. (…)

Låten blir et av flere høydepunkt der den makter å frigjøre seg fra det lettere forstenede swinguttrykket som preger så mange standardlåtutgivelser i dag. (…) 

På sitt beste er platen direkte medrivende i sin roting i den store amerikanske skattekisten.”

– Svein Magnus Furu, Morgenbladet

.

……………………

.

Det blir på mange måter en real nostalgitripp, hvor barndommens musikk kommer smygende.

Vi får tittelsporet «Ung og Freidig» («Young and Foolish»), med strålende saksofonspill av Klaus Ellerhusen Holm, og fint komp av Selvaag, Adrian Myhr (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer).

«Inn i mitt liv» («I’ve Got You Under My Skin») åpner med Ellerhusen Holm på klarinett og Johansen på trommer i en nydelig intro, før Backers stemme, som virkelig viser hans store register.”

– Jan Granlie, Salt Peanuts

.

.

……………………………….

.

Unge norske musikere, med den unge veteranen Per Oddvar Johansen på laget, tar her tak i et spennende utvalg låter fra den stolte amerikanske musikktradisjonen. Låtene er blitt tolket igjen og igjen av verdens fremste musikere og artister. Likevel, det må stadig gjøres på nytt.

Musikken til Ung og Freidig er jazz-tradisjonsinspirert, men samtidig søkende og moderne, med influenser fra moderne jazz, pop, vise og impro.

Backer og Selvaag har tidligere samarbeidet i ulike sammenhenger og blant annet turnert i Polen og Norden med bandet Andy’s Circus. Sammen har de startet prosjektet, med god hjelp av oversetteren Per Axel Prydz, som har bearbeidet samtlige tekster til norsk.

Oversettelsene er gjort med dyp respekt for originalversjonene, men de er også egne, enkle og poetiske varianter av de opprinnelige historiene og perspektivene i standardlåtene.

.

Utvalget av sanger er gjort for å presentere et knippe av musikernes/arrangørenes favorittlåter på nye måter, og med et ønske om at tekster på norsk vil bidra til en så direkte formidling av jazz-klassikere som mulig.

Ung og freidig handler om å formidle verdifulle tradisjonsskatter i møte med en ungdommelig, frisk innstilling, direkte formidling og moderne musikalske uttrykk.

 

……………………..

..

…………………………………………………………………………………..

.

.

……………………………..

.

.

Mer info, lyd og bilder kommer!

.

_ANO3613.

_ANO3610.

.

.

 

.

.

.